Βόλτα στο μπαλκόνι ν.10 - Ιβίσκος

By Ευαγγελία - 4:24 μ.μ.

Ήθελα από καιρό να γράψω για αυτά τα υπέροχα άνθη...αλλά περίμενα με ανυπομονησία να ανθήσει ο διπλός ιβίσκος μου για να τον απαθανατίσω...  Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθουμε λίγα πράγματα γι'αυτό το πανέμορφο λουλούδι, που πραγματικά δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.



Ο Ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis) είναι ένας πολύ γνωστός και αγαπητός θάμνος στους Ελληνες κηπουρούς. Κατάγεται από την ανατολική Ασία, και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα και την Ιαπωνία. Βέβαια σε εκείνα τα μέρη το φυτό παίρνει διαστάσεις δενδρυλλίου, ξεπερνώντας συχνά τα 3 μέτρα σε ύψος. Στην Ελλάδα δύσκολα υπερβαίνει το 1,5 μέτρο, αν και σε κάποια νότια σημεία της, όπως στην Καλαμάτα, την Κρήτη και τη Ρόδο, συχνά τον βλέπουμε φυτεμένο σε εξωτερικούς χώρους, απευθείας στο χώμα, να παίρνει διαστάσεις μικρού δέντρου! Μπορεί, όμως, να φιλοξενηθεί και σε μεγάλα δοχεία ή γλάστρες όπου οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να μεγαλώσει πολύ. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν αειθαλή θάμνο με πλούσιο, καταπράσινο φύλλωμα. Μάλιστα τα γυαλιστερά φύλλα του τα χρησιμοποιούσαν κάποτε στην Τζαμάικα για να γυαλίζουν τα παπούτσια! Γι' αυτό στη συγκεκριμένη περιοχή το φυτό είναι γνωστό με το όνομα "Shoe flower¨"! Το εντυπωσιακότερο στοιχείο του είναι τα τεράστια λουλούδια του, που μπορούν να ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 10 εκατοστά, στο κέντρο των οποίων υπάρχει ένας υπερμεγέθης στήμονας. Τα μονά ή διπλά άνθη, ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να έχουν κόκκινο, ροζ, λευκό, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Υπάρχουν ακόμα και δίχρωμες ποικιλίες! Σε ζεστά κλίματα το φυτό ανθοφορεί όλο το χρόνο, ενώ στη χώρα μας μπορεί να κρατήσει τα λουλούδια του για 6-7 μήνες, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο. Ο Ιβίσκος δεν αντέχει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν, λοιπόν, στην περιοχή σας επικρατούν παρόμοιες συνθήκες το χειμώνα, φροντίστε να τον προφυλάξετε. Η καλύτερη λύση είναι να τον έχετε φυτεμένο σε γλάστρα για να μπορείτε να τον μετακινείτε σε προστατευμένα σημεία. Επίσης, χρειάζεται πλούσιο χώμα, γενναιόδωρο πότισμα -κυρίως την περίοδο της ανθοφορίας- και ένα ελαφρύ κλάδεμα μόλις ρίξει τα λουλούδια του. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και καταβολάδες, αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα νέο φυτό από κάποιο φυτώριο καθώς οι τιμές του είναι πολύ χαμηλές και η ποικιλία σε είδη πολύ μεγάλη.


Αυτά που μπορώ εγώ να σας πληροφορήσω είναι πως, υπάρχουν φυλλοβόλα και αιθάλη είδη, οπότε μην ανησυχήσετε αν δείτε να κιτρινίζουν τα φυλλαράκια του και πέφτουν , όταν έρθει ο καιρός, θα βγάλει καινούρια.
Τα άνθη του λοιπόν ζουν μόνο μία μέρα. αλλά γι'αυτόν τον λόγο έχει πολλά πολλά μπουμπούκια, ώστε κάθε μέρα να σας ομορφαίνει τον χώρο!
Είναι τόσο όμορφος που δεν συμβιβάστηκα με έναν αλλά με τρεις!!!!!

Η πρώτη μου απόκτηση είναι ο δίχρωμος ιβίσκος.


Στην συνέχεια αγόρασα τον πορτοκαλί διπλό ιβίσκο. 


Και επειδή θα το ξαναπω, ναι...τρελάθηκα με τα άνθη τους πήρα και τον τρίτο τον κλασσικό μεγάλο κόκκινο ιβίσκο με τα τεράστια άνθη!





Και αυτό το άνθος ήταν πηγή έμπνευσης στο να το βγάλω φωτογραφία για την ομάδα στο facebook φωτογράφισέ το. στο θέμα "από πολύ κοντά....τι είναι;"



Αυτά από εμένα και για σήμερα!!!!
Σας φιλώ γλυκά...

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια