4 βιβλία που σας προτείνουμε

By Ευαγγελία - 5:28 μ.μ.

Πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα οπότε είναι ευκαιρία για περισσότερη ώρα διαβάσματος εξωσχολικών βιβλίων.
Σε αυτή την ανάρτηση σας έχω τέσσερα εξαίσια βιβλία που θα σας αρέσουν πολύ!



Ξεκινάμε με τις νέες κυκλοφορίες και το βιβλίο "Ο μικρός χηνοβοσκός" όπου αφορά τον βίο του αγίου Τρύφωνα προστάτη των γεωργών και των αμπελουργών, από τις εκδόσεις Άθως παιδικά. Ποιος ήταν ο νεαρός Τρύφωνας από τη Λάμψακο; Ποιος του έδινε τη χάρη να θεραπεύει ανθρώπους, αλλά και ζώα και φυτά; Ποιος του έδωσε τη δύναμη να υπερασπιστεί την πίστη του και να γίνει αγαπημένος άγιος της Εκκλησίας μας; Γιατί στην εικόνα του κρατά άλλοτε ένα κλαδευτήρι και άλλοτε ένα γεράκι; Ένα βιβλίο της Κατερίνας Μουρίκη για τον άγιο Τρύφωνα με το συναξάρι του αγίου γραμμένο για τα παιδιά αλλά και με πολυάριθμες πρωτότυπες δραστηριότητες. Το βιβλίο εικονογράφησε με πολύ μεράκι ο αρχιτέκτονας και εικονογράφος Σπύρος Γούσης.


Στο τέλος τους βιβλίου έχει και δραστηριότητες.


Συνεχίζουμε με το βιβλίο "Ποτέ μην τα παρατάς" από τις εκδόσεις Θύρα.

Το παιδικό αυτό διήγημα έχει αποσπάσει το Τρίτο Βραβείο στον Ε' Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» 2018 με θέμα «Το σχολείο». Πρόκειται για μια συνεργασία της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως και εκπαιδευτικού Ελένης Ηλιάδου Πολυκαρπίδη με την έμπειρη εικονογράφο Τέτη Σώλου με αποτέλεσμα μια πολύ δυνατή και όμορφη αλληλεπίδραση κειμένου και εικόνας. ...Μόνος του και τελευταίος θα μείνει ο Λευτέρης και σε αυτή την εκδρομή. Κανείς από τους συμμαθητές του δεν θα τον περιμένει. Μάταια προσπαθεί κουτσαίνοντας να τους φθάσει, όπως πάντα...Είναι θλιμμένος γιατί τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει! Μήπως, όμως, ο κύριος Άγγελος έχει να πει κάτι ξεχωριστό στον απογοητευμένο Λευτέρη; Μήπως ο δάσκαλος θα τον βοηθήσει να πιστέψει στον εαυτό του και ποτέ να μην τα παρατάει; Μια γλυκιά ιστορία, γεμάτη ελπίδα...Γιατί η ζωή κρύβει όμορφες εκπλήξεις για όσους τολμούν και προσπαθούν.


Πάμε τώρα στα πασχαλινά βιβλία και ξεκινάμε με "Το μεγάλο όνειρο ενός μικρού σπόρου" από τις εκδόσεις Θύρα.

Ένας μικρός σπόρος βαμβακιού, καχεκτικός μα με ψυχή ποτισμένη με πίστη, καταφέρνει να ριζώσει και να βλαστήσει πάνω σε έδαφος άγονο. Αντιμετωπίζοντας πλήθος από δυσκολίες δεν σταματά να ονειρεύεται,να ελπίζει και να προσεύχεται. Το μεγάλο του όνειρο είναι να αξιωθεί με κάποιον τρόπο να δώσει χαρά σε όλο τον κόσμο. Άραγε θα τα καταφέρει; Το μεγάλο όνειρο ενός μικρού σπόρου ξεκινά το δύσκολο ταξίδι του χωρίς να ξέρει πως θα οδηγηθεί στην Ανάσταση! Η Κατερίνα Μουρίκη μέσα σε μια τοσο σύντομη ιστορία για μικρά παιδιά μας βγάζει από τα όρια του χρόνου και μας μιλά για αξίες αιώνιες, σοφές, χαριτωμένες. Η εικονογράφηση του Σπύρου Γούση ακολουθεί με έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χρωστήρα τις λεπτές διακυμάνσεις και τις έννοιες του κειμένου και το αποτέλεσμα γίνεται εξίσου συναρπαστικό με το κείμενο... Το μεγάλο όνειρο ενός μικρού σπόρου είναι μια πασχαλινή ιστορία, που μπορεί να διαβαστεί ολόκληρο τον χρόνο, σε οποιαδήποτε στιγμή, επειδή νοηματοδοτεί με έναν ξεχωριστο και αναστάσιμο τρόπο τις πιο απλές λεπτομέρειες της ζωής μας.


Με αυτό το βιβλίο, μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε και άλλα δύο θέματα πέραν της πασχαλινής ιστορίας. Το ένα αφορά την πίστη και την επιμονή που πρέπει να έχουμε στην προσευχή μας για να καταφέρουμε τους στόχους μας.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την ανάπτυξη των φυτών. Μέσα από τις δραστηριότητες που μας δίνει στο τέλος του βιβλίου μπορούμε να φυτέψουμε φακή ή φασολάκια και να παρακολουθούμε την ανάπτυξή τους.
Εμείς όπώς είδατε και στην φωτογραφία φυτέψαμε φακή και της βάλαμε και χώμα. Ενθουσιάστηκε πολύ η Ιωάννα αφού κάθε φορά που ξυπνούσε πήγαινε να δει αν έχουν μεγαλώσει.

Επίσης μια άλλη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας που σίγουρα θα τα ενθουσιάσει είναι η δραματοποίηση της ανάπτυξης των φυτών. Τα ίδια τα παιδιά γίνονται σποράκια που εσείς τα ποτίζετε και σιγά σιγά μεγαλώνουν!!


Τελειώνουμε με το βιβλίο " Το πάσχα του Γιωργή" από τις εκδόσεις Θύρα. Το βιβλίο αφιερώνεται στη Φλόγα.


Φίλος, φιλία, φιλώ, αγαπώ! Η φιλία είναι αγάπη και η αγάπη είναι ελευθερία! Να είστε δεμένοι μα και λεύτεροι.... Έτσι συμβούλευε η νουνά τους δυο καλούς φίλους, τον Γιωργή και τον Παυλή. Μα ξάφνου έφυγε ο Παυλής... Κι άφησε κενό μεγάλο πλάι στον Γιωργή.... Κι έτσι ο μικρός Γιωργής μπροστά στην εικόνα του Λαζάρου στέκεται και προσεύχεται κι ελπίζει... - Να είναι καλά όπου και να είναι... το χέρι Σου, Κύριε, ν' απλώνεις και να τον σκεπάζεις... Μια ιστορία ελπίδας, πίστης, φιλίας, αγάπης! 


Το βιβλίο περιέχει ακόμη ένα ημερολόγιο φιλίας και πολλές άλλες ιδέες που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς αναγνώστες και θα τους προτρέψουν να σκέπτονται τα μέλη της οικογένειάς τους, τους νονούς και τις νονές τους αλλά και τους φίλους τους μέσα από μια άλλη περισσότερο «δοτική» προοπτική. Κεφάτη και σύγχρονη η εικονογράφηση του βιβλίου από την Αγγελική Δελεχά.




 Ένα ξεχωριστο Πασχαλινό δώρο για τα παιδιά μας.



  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια