Το πρώτο του δοντάκι!!

By Ευαγγελία - 1:09 μ.μ.

Το πανέμορφο ανιψάκι μου..η μπεμπούλα μας η γλυκιά...μεθαύριο γίνεται 9 μηνών!
Τα ουλάκια της τα κάτω έχουν παραφουσκώσει αλλά δοντάκι δεν λέει να βγάλει ακόμα...
Υπομονή λοιπόν και όταν θα ξεμυτίσει το πρώτο θα βάλω και φωτό...

Εδώ παραθέτω συμβουλές για όσες μαμάδες βρίσκονται σε αυτό το στάδιο...


Όταν φυτρώνουν τα δόντια μπορεί να προκαλούν πόνο. Η βλεννογόνος των ούλων μεγαλώνει και μετά «σκάει» για να βγει το δόντι. Δεν είναι λοιπόν πάντα κάτι ευχάριστο! Κατά την περίοδο αυτή, ορισμένα τυχερά μωρά έχουν «απλώς» κόκκινα μάγουλα και ποπό. Άλλα, πιο άτυχα, υποφέρουν περισσότερο. Ευτυχώς υπάρχουν τεχνικές για να ανακουφιστούν από τον πόνο… Στη συνέχεια, σου υπενθυμίζουμε τις σωστές κινήσεις για να φροντίζεις τα δοντάκια του παιδιού σου…

Η φωτογραφία με τα πρώτα δοντάκια: Πότε να την περιμένουμε; 

Το πρώτο δόντι εμφανίζεται σε γενικές γραμμές μεταξύ του 6ου και 8ου μήνα, συνήθως στην κάτω σιαγόνα και στο μέσο των ούλων. Αλλά δεν υπάρχει κανόνας στο θέμα αυτό. Σε ορισμένα μωρά, η κορφή του δοντιού μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα (σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη και μωρά που γεννιούνται με δόντια), ενώ σε άλλα δεν εμφανίζεται πριν από τον 12ο μήνα, ακόμη και τον 18ο. Στη συνέχεια, η οδοντοφυΐα ακολουθεί μία συγκεκριμένη σειρά: Πρώτα οι κοπτήρες, μετά οι πρώτοι τραπεζίτες (περίπου στην ηλικία του 1 έτους), οι κυνόδοντες (περίπου στην ηλικία των 2 ετών) και τέλος οι τελευταίοι τραπεζίτες (περίπου στην ηλικία των 3 ετών). Κάθε παιδί «βγάζει δόντια» με τον δικό του ρυθμό. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς αν το μωρό σου έχει καθυστερήσει τρεις μήνες σε σχέση με τον ξάδερφό του που έχει την ίδια ηλικία: Η οδοντοφυΐα δεν σχετίζεται καθόλου με την ανάπτυξη!

Ένα δόντι που ξέρει πώς να κάνει αισθητή την παρουσία του 

Η ανάπτυξη των δοντιών συνοδεύεται συχνά από μικρές ενοχλήσεις. Εάν το μωρό σου έχει πολλά σάλια, γκρινιάζει, βάζει στο στόμα το χέρι του ή όλα τα αντικείμενα που μπορεί να πιάσει, αυτό δείχνει σίγουρα ότι βγάζει δόντια! Ορισμένες μαμάδες παρατηρούν επίσης και άλλα συμπτώματα: Κόκκινα οπίσθια, μαλακά κόπρανα, κόκκινα μάγουλα. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά και δεν διαρκούν συνήθως πάνω από 48 ώρες.

Οι λύσεις για την ανακούφιση του μωρού 

Το μωρό σου υποφέρει και ψάχνεις αποτελεσματική λύση; Σίγουρα μίλησε με τον παιδίατρό σου, αλλά να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι. Σε εσένα έγκειται να βρεις αυτήν που το μωρό σου θα εκτιμήσει περισσότερο!
• Πέρασε πολύ απαλά το δάχτυλό σου (καθαρό φυσικά) πάνω από τα ούλα του μωρού σου. Το μασάζ ανακουφίζει τον πόνο.
• Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα καταπραϋντικό τζελ ειδικό για τα πρώτα δόντια, το οποίο θα βρεις στο φαρμακείο.
• Δώσε στο μωρό σου έναν κρίκο οδοντοφυΐας για να τον μασουλάει όποτε θέλει. Διάλεξε κατά προτίμηση ένα μοντέλο από μαλακό πλαστικό ή έναν δροσιστικό κρίκο (που τοποθετείται στο ψυγείο).
• Χρησιμοποίησε επίσης χάδια, φιλιά και καθησυχαστικά λόγια. Είναι εξίσου αποτελεσματικά κατά του πόνου!
• Απόφυγε να του δίνεις καραμέλες και γενικότερα πολλά υγρά και προϊόντα με ζάχαρη. Προσοχή στις κακές συνήθειες, όπως το να βουτάς την πιπίλα του στο μέλι ή να προσθέτεις μέλι στο μπιμπερό του το βράδυ. Επίσης, μην του αφήνεις μπιμπερό με ζαχαρωμένο νερό για το βράδυ.
• Εδώ και κάποια χρόνια συστήνουμε να του βουρτσίζεις τα δόντια από τη στιγμή που θα εμφανιστούν με μία οδοντόβουρτσα ειδικά προσαρμοσμένη για βρέφη και με λίγη οδοντόκρεμα που περιέχει πολύ λίγο φθόριο (λιγότερο από 450 ppm): Έτσι, δεν χρειάζεται να του δίνεις συμπληρωματικό φθόριο από το στόμα. Εάν αυτό σου φαίνεται κάπως πολύπλοκο, συζήτησέ το με τον παιδίατρο.
• Από την ηλικία του 1 ή των 2 ετών, ξεκινούμε τη συνήθεια του βουρτσίσματος των δοντιών το βράδυ ή καλύτερα μετά από κάθε γεύμα. Διάλεξε οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία του. Και φρόντισε να ξεπλένει καλά το στόμα του μετά το βούρτσισμα. Το χαμόγελο των σταρ είναι κάτι που κερδίζεται Όταν εμφανιστούν τα νεογιλά δόντια, πρέπει να τα φροντίζουμε, και ας είναι προσωρινά. Ακόμη και τα βρέφη μπορεί να έχουν τερηδόνα. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών και να τα αποδυναμώσει. Για το αποφύγεις αυτό, υιοθέτησε τις σωστές συνήθειες!
Όσον αφορά στην πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο, προγραμμάτισέ την ανάμεσα στο 2ο και στο 3ο έτος. Ο οδοντίατρος θα κάνει έναν απλό έλεγχο στα δόντια και στα ούλα και θα σου θυμίσει τους βασικούς κανόνες διατροφικής υγιεινής και βουρτσίσματος. Θα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να συναντήσει το παιδί σου τον οδοντίατρό του σε καλές συνθήκες: Χωρίς κάποια επίπονη ή αγχωτική παρέμβαση! Θα τον βλέπει συχνά τα πρώτα του χρόνια, ακόμα καλύτερα λοιπόν εάν η πρώτη συνάντηση είναι καλή!


Ενημέρωση 12/05/2014

Τελικά μέσα στον 9ο μήνα τις βγήκαν και τα δύο!!! Πρώτα ξεμύτησε το πρώτο και τώρα φαίνεται και η κορφούλα του δεύτερου!! Όταν φανούν κανονικά τα δόντια θα ανεβάσω και φωτογραφία!!!

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια