Τι χρειάζεται για μία βάφτιση

By Ευαγγελία - 3:50 μ.μ.

   Τι χρειάζεται να ξέρετε για τη βάφτιση του παιδιού σας



 Εγώ παιδάκι δεν έχω κάνει ακόμα....βιολογικό, γιατί πνευματικό έχω!! Έγινα πνευματική μητέρα πριν 7 χρόνια και ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Αν και το να γίνεις νονά - νονός δεν είναι μόνο το μυστήριο και η λαμπάδα το Πάσχα...είναι η διαμόρφωση του χαρακτήρα και η διαπαιδαγώγηση του, μαζί με τους γονείς, καθώς κατά την εκκλησία ο νονός είναι ανώτερος από τον βιολογικό γονιό. Όπως και να έχει όμως το μυστήριο και το γλέντι που ακολουθεί είναι μία μοναδική εμπειρία...οπότε για τους μελλοντικού νονούς και τους γονείς εδώ θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την προετοιμασία.

Ποιες υποχρεώσεις  αναλαμβάνουν οι γονείς

Τα προσκλητήρια
Η εύκολη λύση είναι να πάτε σε ένα μαγαζί που αναλαμβάνει το πακέτο της βάπτισης. Αν όμως θέλετε να κάνετε κάτι δημιουργικό και έχετε χρόνο και ιδέες, μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τα προσκλητήρια, σχεδιάζοντας τα στον υπολογιστή σας και μετά να τα εκτυπώσετε σε ένα καλό χαρτί. Εδώ σας έχω κάποιες ιδέες και για έτοιμα και για να φτιάξετε μόνοι σας!
Οι μπομπονιέρες
Συνήθως επιλέγουμε ένα θέμα για όλη την βάπτιση και κινούμαστε με βάση αυτό. Βέβαια αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Έτσι μπορείτε να βρείτε μπομπονιέρες έτοιμες σε διάφορες τιμές και σε πολλά μαγαζιά. Όμως και πάλι, αν έχετε χρόνο, διάθεση και πιάνουν τα χέρια σας, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας μπομπονιέρες και για τους ενήλικες και για τα παιδιά. Ιδέες μπορείτε να βρείτε εδώ, και εδώ μια ολοκληρωμένη diy βάφτιση, όπως επίσης και εδώ.

Ο στολισμός
Αν δεν επιλέξετε, κάποιο μαγαζί να σας το κάνει με βάση το θέμα που έχετε διαλέξει, τότε μπορείτε με λίγες γλαστρούλες βασιλικού και τούλια να κάνετε μια ωραία και λιτή διακόσμηση.
Τα γλυκά
Ολονών οι αναμνήσεις από τα γλυκά βαφτίσεων, είναι το καθιερωμένο παστάκι με το γαλάζιο ή ροζ ταμπελάκι με το όνομα του μωρού!! Στις μέρες μας πλέον και εδώ έχουμε άπειρες επιλογές...από γλυκάκια σε μπολάκι, από cupcakes, μπισκότα, cake-pops, marshmallows, παγωτά και ότι μπορείτε να φανταστείτε αναλόγως με την εποχή και το βαλάντιο του καθενός!
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο
Ίσως και τα πιο σημαντικά στην λίστα, μιας που όλα τα υπόλοιπα θα χαθούν στο πέρασμα του χρόνου αν δεν αποτυπωθούν σωστά. Διαλέξτε τον φωτογράφο με σύνεση...(πονεμένη ιστορία για αρκετούς) δείτε δείγμα δουλειάς του, δείτε τα ψηφιακά άλμπουμ που κάνει( τα απλά άλμπουμ δεν είναι πλέον της μόδας, αλλά παρόλα αυτά μπορείτε ακόμη να τα επιλέξετε) και ρωτήστε τον κατά πόσο θα είναι εφικτό να σας δώσει σε ψηφιακή μορφή όλες τις φωτογραφίες. Είναι σαν τα παλιά αρνητικά στο φιλμ, καλό θα είναι να τα έχετε...
Λόγω κρίσης, πολλοί καταφεύγουν στην λύση ανάγκης ( συγγενείς - φωτογραφική μηχανή) αν κάποιος έχει καλή μηχανή και ταλέντο, κανένα πρόβλημα, αλλιώς είναι κρίμα να έχετε ένα σωρό φωτογραφίες όπου καμία να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε! Εδώ θα βρείτε δείγματα δουλειάς φωτογράφου με ταλέντο!
Το τραπέζι-δεξίωση
Μία ολοκληρωμένη βάφτιση έχει και μία δεξίωση να ακολουθεί. Ακόμη και αν αποτελείται μόνο από την βασική οικογένεια λόγω κρίσης. Επιλέξτε ένα περιβάλλον που σας αρέσει με ένα μενού γευστικό και ικανοποιητικό για το πορτοφόλι σας. Και αν είστε του κεφιού, να επιτρέπει την μουσική και τους χορούς....( ξέρω τι λέω!)
Το δώρο του νονού
Η τελευταία "υποχρέωση" του γονιού είναι η επιλογή του δώρου του νονού, Μπορείτε να συζητήσετε με τον νονό τι θα ήθελε, αλλά μπορείτε να του κάνετε και κάτι έκπληξη, όπως ας πούμε εισιτήρια για ένα ταξίδι! 
Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει ο νονός
Το βαφτιστικό κουτί - ρούχα-παπούτσια
Μέσα στο κουτί, θα περιέχονται τα λαδόπανα, οι πετσέτες, το λαδάκι και το σαπουνάκι, τα κεράκια και τα ρουχαλάκια. Τα ρουχαλάκια του μωρού καλό θα ήταν να μην έχουν συνθετικά υφάσματα για να αποφευχθούν πιθανοί ερεθισμοί στο δέρμα του παιδιού. Όπως επίσης τα παπουτσάκια του να είναι λίγο μεγαλύτερα για να μπορέσει να τα ξαναφορέσει και να τα ευχαριστηθεί.
Όσων αφορά τα βαφτιστικά κουτιά, καλό θα ήταν να διαλέξει ο νονός σε συνεννόηση με τους γονείς. Υπάρχουν απλά κουτιά, βαλίτσες, παιχνιδόκουτα σε διάφορα μεγέθη. Είναι πολύ όμορφα όλα, αλλά κάποια από αυτά δεν είναι λειτουργικά μετά, ειδικά σε πολυμελείς οικογένειες. Οπότε καλό είναι να ρωτηθούν οι γονείς πρώτα.
Ο σταυρός
Είτε είναι χρυσός, είτε είναι λευκόχρυσος, είτε είναι σε ροζ χρυσό, καλό θα είναι η επιλογή να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να φορεθεί από το παιδί και καθώς μεγαλώνει. Να μην είναι ούτε πολύ "μπε-μπε" ούτε πολύ σοβαρός. Μια ωραία ιδέα, είναι να σκαλιστεί αν χωράει στο πίσω μέρος του σταυρού η ημερομηνία του μυστηρίου. Είμαι σίγουρη πως λίγοι από εμάς θυμούνται το πότε βαπτίστηκαν!
Μαρτυρικά και λαμπάδα
Τα μαρτυρικά είναι αυτά που προσφέρονται στους καλεσμένους και τα οποία δείχνουν ότι έγιναν μάρτυρες στο μυστήριο της βάφτισης.Έχουν  σχήμα μικρού σταυρού. Μπορείτε είτε να τα αγοράσετε, είτε να τα κάνετε μόνοι σας. Η λαμπάδα συνήθως έχει το ίδιο θέμα με το κουτί και την όλη διακόσμηση. 

Η πληρωμή της Εκκλησίας- ψάλτη

Αυτά λοιπόν από εμένα,,,
Αν κάποια από εσάς, έχει κάνει κάτι μόνη της και θα ήθελε να το μοιραστεί μαζί σας, ας βάλει στο σχόλιο το λινκ να το περάσω στο κείμενο!


Και πάντα άξιοι οι νονοί!!

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια