Βόλτα στο μπαλκόνι n.2 Φρέζιες

By Ευαγγελία - 12:54 μ.μ.

Χτες, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι στην φύση, με πρώτο σταθμό τις αζαλέες από το μπαλκόνι...μου!
Σήμερα θα μιλήσουμε για τις φρέζιες.



Φρέζια
Στο γένος Fressia όπου ανήκει, κατατάσσονται 16 περίπου είδη με καταγωγή από περιοχές της νότιας Αφρικής. Το άρωμα της φρέζιας είναι έντονο και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται σε εμπορική κλίμακα στην παραγωγή καλλυντικών, αρωματικών χώρου και κεριών. Το όνομά της το πήρε από τον γερμανικό γιατρό Friedrich Heinrich Theodor Freese. Η πιο αρωματική ποικιλία είναι η λευκή. Συμβολίζει την αθωότητα και την φιλία.

Ταυτότητα- μορφολογικά χαρακτηριστικά φρέζιας

Η φρέζια είναι βολβώδες φυτό με αρωματικά άνθη τα οποία αναπτύσσονται πάνω στο ανθικό στέλεχος από το τέλος του χειμώνα έως τα μέσα της άνοιξης. Στην οικογένεια Iridaceae όπου ανήκει ταξινομούνται περισσότερα από 2000 είδη. Στο γένος Freesia όπου ανήκει κατατάσσονται περίπου 16 είδη με καταγωγή την νότια Αφρική. Η φρέζια θεωρείται ετήσιο ποώδες καλλωπιστικό φυτό της άνοιξης. Αποτελείται από ένα υπόγειο αναπαραγωγικό και αποθησαυριστικό όργανο τον κονδυλόμορφο βολβό (κορμός), από τον οποίο προκύπτουν τα φύλλα και τα ανθικά στελέχη. Μεταξύ των φύλλων αναπτύσσονται τα ανθικά στελέχη, στο κέντρο του φυτού, τα οποία είναι λεπτά και έχουν μήκος 20-45 cm , ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλλα είναι επιμήκη, λογχοειδή, μεσαίου μεγέθους τα οποία εκπτύσσονται από την βάση του φυτού. Τα άνθη βγαίνουν στην άκρη των ανθικών στελεχών με ένα ιδιαίτερο άρωμα σε πάρα πολλά χρώματα. Καμιά φορά δίχρωμα ή και πολύχρωμα. Φυτεύουμε τους βολβούς το φθινώπο και η άνθιση ξεκινάει από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τον Απρίλιο. Η διάρκεια των ανθέων είναι περίπου για 20-30 μέρες.

Απαιτήσεις- φροντίδες φρέζιας

Θέση: Προτιμούνται ηλιόλουστες θέσεις κατά την φύτευση της φρέζιας. Σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχει ανθεκτικότητα γι αυτό και επιλέγουμε προστατευμένα σημεία στον κήπο μας που θα τα φυτέψουμε.
Χώμα : Φυτεύεται σε αμμωπηλώδη και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, χωρίς να είναι απαραίτητη η αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας. Δεν δίνει πάντα καλά αποτελέσματα αφού υπάρχει η περίπτωση να ενισχύσει την παραγωγή φύλλων και να μειώσει την παραγωγή ανθέων.
Πότισμα : Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα παρά μόνο αν βρίσκονται σε σκεπαζόμενα σημεία στο μπαλκόνι μας. Τότε μια φορά την εβδομάδα ρίχνουμε λίγο νεράκι.
Κλάδεμα : Δεν χρειάζεται κλάδεμα όμως απαραίτητο είναι να γίνονται σκαλίσματα του εδάφους όταν δούμε να εμφανίζονται τα πρώτα φύλλα, έτσι απομακρύνουμε και τα ζιζάνια. Αργότερα θα χρειαστεί και μια υποστήριξη ειδικά αν είναι σε σημείο φυτεμένες που φυσάει ο αέρας.
Πολλαπλασιασμός: Την φρέζια μπορούμε να την πολλαπλασιάσουμε με τους κορμούς και τα κορμίδια που έχει. Αν παραμείνουν στο έδαφος οι κορμοί μετά την άνθιση δίνουν νέα φύλλα και ανθικά στελέχη την επόμενη χρονιά. Έτσι βέβαια η ανάπτυξη και η άνθιση θα είναι περιορισμένη. Καλό θα ήταν μετά την άνθιση να εκριζώνουμε τον κορμό και να τον αποθηκεύουμε σε μέρος ξηρό και σκοτεινό ώστε το επόμενο φθινόπωρο να τον ξαναφυτέψουμε. Μπορούμε να τις πολλαπλασιάσουμε και με σπόρο αλλά θα δούμε άνθιση μετά από 6-12 μήνες.
Με λίγα λόγια η Φρέζια :

Ηλιόλουστες θέσεις

Ποτίζουμε κάθε 10-15 μέρες

Ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίεςΕυαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες

Άνθιση: Φεβρουάριο- Απρίλιο
Πηγή : http://www.xn--mxa1bcd.gr/index.php/frezia-thamnos









Και αυτές είναι οι δικές μου! Πέρυσι είχα μόνο δύο βολβούς και φέτος διπλασιάστηκαν!!
Το άρωμα τους δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο άνθος κατά την προσωπική μου γνώμη!!

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια