Μια βόλτα...στο μπαλκόνι! n.1 Αζαλέα

By Ευαγγελία - 7:30 μ.μ.

    Ο Μάρτης σιγά σιγά μας αποχαιρετά, η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά...Μην κοιτάτε την θερμοκρασία και τον καιρό...έτσι πρέπει να είναι ο καιρός αρχές Άνοιξης...!
    Το ζήτημα είναι πως η φύση έχει ήδη βάλει τα καλά της. Προετοιμάζεται για το Πάσχα.  Παντού βλέπεις μπουμπούκια, στα δέντρα καινούρια φύλλα, μυρωδιές να έρχονται από παντού, όλα τα χρώματα σε άνθη...Μα περπατάω στον δρόμο και μοσχοβολάν οι γειτονιές από τις λεμονιές και τις νεραντζιές!!
Και επειδή δε λογίζεται σπίτι χωρίς μπαλκόνι με γλάστρες, έτσι και εγώ έχω το δικό μου φυτώριο...
Από πέρυσι είχα ξεκινήσει και τραβούσα σε φωτογραφίες την πορεία ανάπτυξης των φυτών μου, έτσι φέτος θα βλέπουμε την εξέλιξη των φυτών αναλυτικά και θα μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το κάθε είδος...



Ας ξεκινήσουμε με την αζαλέα.

Αζαλέα

Η αζαλέα είναι καλλωπιστικόθαμνώδες φυτό της οικογένειας των ερεικιδών, ιθαγενές της Ευρώπης και της Αμερικής που σήμερα καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες για τα ωραία πολύχρωμα άνθη της.
Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη για να αναπτυχθεί ενώ το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρά υγρό και πορώδες. Η αζαλέα είναι φυλλοβόλο φυτό με άνθη σχήματος χωνιού με δύο χείλη που είναι είτε άοσμα είτε έχουν ευχάριστη απαλή οσμή.
Με την ονομασία αζαλέα εννοούνται και είδη του γένους Ροδόδεντρο. Το ινδικό ροδόδενδρο ή αζαλέα η ινδική φτάνει σε ύψος τα 2,5 μέτρα ,έχει λογχοειδή φύλλα και πλούσια άνθη χρώματος λευκού , ρόδινου, κόκκινου και μοβ. Είναι αειθαλές φυτό σε αντίθεση με την αζαλέα.
Στην Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχει μία αυτοφυής αζαλέα γνωστή ως ροδόδενδρο ποντικός, ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει και τα 5 μέτρα στο ύψος. Τα άνθη του είναι μικρά χρώματος μοβ και τα φύλλα του λογχοειδή και μακριά. Βρίσκεται σε δασώδεις περιοχές και ρεματιές.
Ένα είδος αζαλέας υπήρχε κατά την τεταρτογενή παλαιολιθική περίοδο και είχε την ονομασία αζαλέα η δρυαδική ή δρυάς.




Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Ερεικώδη (Ericales)
Οικογένεια: Ερεικοειδή (Ericaceae)
Γένος: Ροδόδενδρον (Rhododendron)

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B6%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%B1

Φροντίδα:

Εκλογή
Οι αζαλέες σε γλάστρες συνήθως αγοράζονται την άνοιξη όταν είναι γεμάτες με λουλούδια και μπουμπούκια. Η χρωματιστή αυτή φορεσιά τους μπορεί να κρατήσει για εβδομάδες αν τα φυτά έχουν την κατάλληλη υγρασία. Πολλοί άνθρωποι, έχουν ένα συγκεκριμένο χρώμα στο μυαλό τους όταν αγοράζουν μια αζαλέα. Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι αγοράσατε φυτό στο χρώμα που επιθυμείτε είναι να αγοράζετε πάντα ανθισμένα φυτά. Έτσι αν χρειαστεί να αγοράσετε πολλά φυτά στο ίδιο χρώμα μπορείτε να δείτε αν ταιριάζουν ή αν διαφέρουν. Αν τις φυτέψετε ομαδικά τοποθετήστε τις σε ομάδες του ίδιου χρώματος για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αν φυτέψετε 10 διαφορετικούς τύπους αζαλέας μπροστά στο σπίτι σας το αποτέλεσμα θα είναι πολύχρωμο αλλά θα μπερδεύει το μάτι.
Θέση 
Καθώς διαλέγετε το σημείο που θα φυτέψετε ή θα τοποθετήσετε τις αζαλέες μην ξεχάσετε τον παράγοντα ήλιο. Οι αζαλέες προτιμούν το άφθονο πρωινό φως. Ωστόσο αποφύγετε περιοχές με μεσημεριανό ή απογευματινό ήλιο γιατί συνήθως προσελκύουν παρασιτικά έντομα και τετράνυχους. Ρυθμίστε το μέγεθος των φυτών σας. Δεν είναι όλες οι αζαλέες χαμηλής ανάπτυξης φυτά. Μη φυτεύετε τα νεαρά φυτά το ένα πολύ κοντά με το άλλο, αφήστε διάστημα μεταξύ τους για το μέλλον και όχι για να κάνουν προσωρινά εντύπωση.
Έδαφος
Οι αζαλέες χρειάζονται όξινο χώμα. Προσθέτοντας στην επιφάνεια του εδάφους τύρφη, λειωμένα φύλλα και φλούδες μπορούμε να τις βοηθήσουμε να δημιουργήσουν ένα ιδανικό γι αυτές περιβάλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν τις φυτέψετε στον κήπο σας και ιδιαίτερα σε σημεία κοντά στο σπίτι σας ή άλλο κτίσμα, όπου πολλές φορές ο ασβέστης μπορεί να διαπεράσει το τσιμέντο και να διασκορπιστεί στο έδαφος μετατρέποντάς το έτσι σε αλκαλικό. Ακόμα και το χαλίκι που πολλές φορές συνηθίζουμε να στρώνουμε σε δρομάκια του κήπου μας μπορεί να κάνει αλκαλικό το έδαφος. Αν το έδαφος του κήπου σας είναι έτσι κι αλλιώς αλκαλικό καλύτερα να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε αζαλέες σε γλάστρες και δοχεία. Σ' αυτήν την περίπτωση ένα εδαφικό μείγμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη θα βοηθήσει την κατάσταση.
Λίπανση 
Η καλύτερη περίοδος για να λιπάνετε τις αζαλέες είναι αμέσως μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Χρησιμοποιήστε λίπασμα ειδικό για αζαλέες.
Υγρασία-Πότισμα
Η αζαλέα αγαπάει την υγρασία, αποφύγετε ωστόσο να την φυτέψετε σε χώμα που δεν έχει καλή αποστράγγιση. Αν την φυτέψετε σε κήπο με βαρύ αργιλώδες χώμα, μην την φυτέψετε βαθιά και φροντίστε να προσθέσετε λίγο ελαφρύ χώμα στην τρύπα. Είναι σημαντικό να προσθέτετε στρώμα από φύλλα πάνω από το έδαφος για βοηθήσετε την διατήρηση της υγρασίας. Το στρώμα αυτό θα πρέπει να το ανανεώνετε μετά από κάθε λίπανση. Η αζαλέα θέλει τακτικό πότισμα είτε βρίσκεται σε γλάστρα είτε στον κήπο μας. Κατά τις περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας σκαλίστε το χώμα τους τακτικά λίγο πριν το πότισμα και βεβαιωθείτε ότι το νερό φτάνει μέχρι τις βαθιές ρίζες.
Φύτεμα σε γλάστρα
Σκάψτε μια τρύπα στη γλάστρα σε βάθος όσο το βάθος της πάλας χώματος του φυτού και σε διπλάσιο πλάτος. Προσθέστε μίγμα χώματος εμπλουτισμένο με οργανικά υλικά και σκεπάστε καλά τις ρίζες του φυτού έτσι ώστε να βρίσκονται σε βάθος 10 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους. Φυτεύοντας  ρηχά δίνετε στο φυτό την αποστράγγιση που χρειάζεται αλλά θα πρέπει να ποτίζετε τακτικότερα.
Κλάδεμα
Το κλάδεμα δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά αν θέλετε να έχουν κάποιο σχήμα τα φυτά σας η καλύτερη περίοδος για να τα κλαδέψετε είναι αμέσως μετά την ανθοφορία. Αποφύγετε να δώσετε στα φυτά σας σφαιρικό ή άλλο γεωμετρικό σχήμα. Οι αζαλέες δείχνουν καλύτερα όταν τις αφήσουμε να αναπτυχθούν στην δική τους μορφή σε σχήμα λόφου. Κάντε ένα οριακό κλάδεμα, αφαιρώντας τα μακριά και προεξέχοντα κλαδιά. 
Πολλαπλασιασμός 
Οι αζαλέες προέρχονται από σπόρο αλλά πολλαπλασιάζονται συνήθως με μοσχεύματα βλαστών. Αν ασχολείστε ερασιτεχνικά με την κηπουρική δεν θα έχετε μεγάλη επιτυχία δοκιμάζοντας να αυξήσετε τα φυτά σας είτε με την μία μέθοδο είτε με την άλλη. Αν χρειάζεστε περισσότερες αζαλέες είναι καλύτερο να αγοράσετε νέα φυτά.
Ασθένειες-Προβλήματα
Η αζαλέα προσβάλλεται σχετικά από λίγες ασθένειες. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε φυτοφάρμακα για να τις αντιμετωπίσετε συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό. Μην ανησυχείτε αν μερικά φύλλα κιτρινίσουν και πέσουν κυρίως κατά την διάρκεια του φθινοπώρου. Εκτός του ότι μερικές αζαλέες είναι φυλλοβόλες, και τα αειθαλή φυτά μερικές φορές ρίχνουν κάποια από τα φύλλα τους. Πολλές φορές οι αζαλέες ανθίζουν το φθινόπωρο. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Απολαύστε την φθινοπωρινή τους άνθιση όσο μπορείτε γιατί πιθανόν να έχουν αραιή ανθοφορία την επόμενη άνοιξη.

Πηγή: http://www.valentine.gr/azalea_gr.php


Και τώρα οι δικές μου αζαλέες
Αυτές είναι περσινές φωτογραφίες.


Και εδώ είναι οι φετινές.







Μα δεν είναι τέλειες...;!!


  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια