Μυρωδάτοι κουραμπιέδες Ν. Καρβάλης

By Ευαγγελία - 12:33 π.μ.


Αν μία φορά αγαπώ τα μελομακάρονα και με το που τα έφτιαξα το κιλό το πήρα, φανταστείτε την αδυναμία μου στους κουραμπιέδες και το πόσα κιλά θα πάρω με το που ξεκινήσω να τους τρώω,,,
Άτιμη νηστεία....να μοσχομυρίζει το σπίτι με το βούτυρο και να μη μπορείς να φας...αλλά που θα πάει 4 και σήμερα!!!
Η συνταγή εννοείται πως είναι και αυτή του Άκη Πετρετζίκη. Δοκιμασμένη και πάρα πολύ απλή με ελάχιστα υλικά!


Υλικά:
  • 1 κ. αλεύρι για όλες χρήσεις
  • 500 γρ βούτυρο γάλακτος ( σε γυάλινο δοχείο)
  • 150 γρ αμύγδαλο φιλέ
  • 2 βανίλιες
  • 180 γρ ζάχαρη άχνη + πασπάλισμα
  • ανθόνερο


Εκτέλεση:

Πρώτη κίνηση είναι να βγάλουμε από το ψυγείο το βούτυρο για να μαλακώσει κανά 2-3 ώρες.
Ξεκινάμε με το να βάλουμε να καβουρδιστούν για κανά  5λεπτο τα αμύγδαλα κ μετά αφού κρυώσουν τα βάζω για λίγο στο multi. Εντωμεταξύ χτυπάμε για κανά 10λεπτο το βούτυρο μόνο του μέχρι να γίνει άσπρο.

Προσθέτω τις βανίλιες κ την ζάχαρη άχνη και συνεχίζω το χτύπημα για άλλο ένα δεκάλεπτο.


Ρίχνω το βούτυρο που έχει γίνει αλοιφή σε μία λεκάνη κ προσθέτω κ το αλεύρι κ τα αναμιγνύω. Τέλος ρίχνω κ το αμύγδαλο κ ανακατεύω να πάει παντού. Αν θέλω για άρωμα σε αυτό το σημείο μπορώ να ψεκάσω 1-2 φορές με ανθόνερο. Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή - αφράτη και τριφτή. Στο χέρι μας πλάθουμε ίσαμε που κάνουμε το μπαλάκι στο μέγεθος που θέλουμε ( αν προτιμάμε μπουκίτσες  25 γρ ειδάλλως 35-40 γρ)και στην μέση κάνουμε μία μικρή γουβίτσα ώστε να κάθεται καλά μετά η ζάχαρη άχνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 20 λεπτά στους 180οC. Αν ο φούρνος είναι με αντιστάσεις στα 10 λεπτά μπορούμε να γυρίσουμε το ταψί για να πάρει ομοιόμορφα.


Και σε αυτό το σημείο όποιος θέλει ρίχνει 2-3 ψεκασμούς από το ανθόνερο.Υπάρχουν δύο τρόποι για το πασπάλισμα, είτε να τα αχνίσεις από πάνω , είτε να τα βουτήξεις μέσα σε δοχείο με ζάχαρη .  Σημασία έχει αφού τα ζαχαρώσουμε καλά από όλες τις πλευρές ,να τα αφήσουμε απλωμένα να κρυώσουν για τουλάχιστον 12 ώρες ( αν τα κάνετε από το βράδυ, να τα πειράξετε ξανά το μεσημέρι). Έτσι ώστε να μην κολλάει το ένα πάνω στο άλλο όταν τα παίρνεις να τα φας!


Αλήθεια...κάντε την συνταγή, είναι υπέροχη!!


  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια