αφού είναι τόσο εύκολη η συνταγή, γιατί όχι;
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ( ή σκληρό)
- 150 γρ. νερό
- 15 γρ. μαγιά ξερή
- 2 κ. σ. ζάχαρη
- 10 γρ. μαχλέπι
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 βανίλιες
- 1,5 γρ. μαστίχα ( ή 3 μικρά κομματάκια)
- 150 γρ.μέλι
- 100+50 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά + 1 ασπράδι για επάλειψη
- 1 πρέζα αλάτι
- αμύγδαλο φιλέ
Βάζουμε στη λεκάνη που θα ζυμώσουμε το νερό με την μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι από πάνω για να το σκεπάσει. Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 20 με 30 λεπτά. Ξέρουμε πως είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι.
Στο μεταξύ, βάζουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα και το ξύσμα στο μπλεντερ και τα χτυπάμε.
Στο φούρνο μικροκυμμάτων ζεσταίνουμε το μέλι και τα 100 γρ. βούτυρο, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί. Όταν λιώσει προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις βανίλιες και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε και τα αυγά και όλα μαζί μέσα στην λεκάνη πάνω από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα. Μετά από ένα τέταρτο ζυμώματος, προσθέτουμε τα 50 γρ. βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε για άλλο ένα τέταρτο τουλάχιστον το ζύμωμα. ( Αν το βάλετε σε μίξερ το χτυπάτε για περίπου 15 λεπτά συνολικά )
Τέλος, πλάθουμε 2 τσουρέκια ( καλό είναι με 4 πλεξούδες) , τα αφήνουμε να ξανά φουσκώσουν για 20-30 λεπτά, τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά.
Είτε σκέτα, είτε με μαρμελάδα, είτε με μερέντα......είναι θαύμα!!!!!!!!!!!
Για tips και λεπτομέρειες της συνταγής, δείτε το video από την εκπομπή του Άκη εδώ.
0 σχόλια