Η κολοκυθόπιτα της γιαγιάς Κατίνας!

By Ευαγγελία - 12:55 π.μ.

 
 Η κολοκύθα είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό, που λίγοι εκτιμούν την αξία της! Δεν θα έπρεπε όμως, καθώς με βασικό υλικό εκείνη, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό νόστιμες αλμυρές και γλυκές γεύσεις...

Μία από αυτές θα σας δείξω σήμερα, την συνταγή της γιαγιάς μου της Κατίνας : Γλυκιά κολοκυθόπιτα με ρύζι. 

Καταρχάς θα χρειαστούμε μία κίτρινη κολοκύθα! Στην συνταγή δεν θα την χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη, αλλά την μισή θα την αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για μία άλλη συνταγή.

Για να την κόψουμε, θα κάνουμε με το μαχαίρι ένα τετράγωνο γύρω από το κοτσάνι της που είναι πολύ σκληρό οπότε και θα μας εμπόδιζε στο να την τεμαχίσουμε. Έτσι αφού το έχουμε αφαιρέσει, με το μαχαίρι κόβουμε φέτες με οδηγό τις "ρίγες" της κολοκύθας. Με ένα μαχαιράκι πετάμε τους σπόρους (εκτός και αν θέλουμε να τους κάνουμε πασατέμπος...ναι από την κολοκύθα βγαίνουν!!!) Στην συνέχεια την "ξεφλουδίζουμε" κόβοντας το εξωτερικό της. Δεν μας πειράζει αν πετάμε και λίγη ψίχα, έχει αρκετή για την συνταγή μας. Την κόβουμε σε κύβους και χρησιμοποιούμε την ποσότητα που θέλουμε και την υπόλοιπη όπως προείπαμε στην κατάψυξη.

Διευκρίνηση: Η συγκεκριμένη κολοκύθα είχε περίπου 5 kg βάρος, οπότε εγώ χρησιμοποίησα τα 2,5 kg,


Υλικά:

  • 2,5 kg κίτρινη κολοκύθα ( με την φλούδα) 
  • 100 γρ γάλα φρέσκο
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη ( αναλόγως το πόσο γλυκιά την θέλουμε)
  • 2-3 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι
  • αλάτι- πιπέρι- βανίλια- κανέλα
  • φύλλο για πίτες. ( γίνεται και με σφολιάτα)
Εκτέλεση:

Βάζουμε στο multi τους κύβους της κολοκύθας. Σε μία κατσαρόλα σχετικά μεγάλη, βάζουμε νερό λίγο πιο πάνω από την μέση να ζεσταίνεται. Λίγο πριν αρχίσει να βράσει, ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα και την αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας αραιά και που, για περίπου 20 λεπτά . Σε ένα κατσαρολάκι ταυτόχρονα για να γλυτώσουμε χρόνο, βράζουμε το ρύζι.

Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, την σουρώνουμε και την πατικώνουμε με μία κουτάλα να φύγουν όλα τα περιττά υγρά. Στην συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα την ξαναβάζουμε με σβηστό το μάτι, ρίχνουμε και το ρύζι. Χτυπάμε τα αυγά, και τα αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλάτι - πιπέρι ( λίγο!)- την βανίλια και την κανέλα. Συνεχίζουμε με το βούτυρο και τελευταίο το αλεύρι. Αν νομίζουμε πως είναι νερουλή η σύβραση, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Στο ταψί βάζουμε τα τρία φύλλα κάτω, τα λαδώνουμε, ρίχνουμε την σύβραση και στο τέλος άλλα τρία φύλλα. Με ένα μαχαίρι διαχωρίζουμε τα κομμάτια και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου μία ώρα, μέχρι να πάρει χρώμα.



Αυτή είναι η συνταγή της γιαγιάς μου...δεν ξέρω αν σας φαίνεται μπελαλίδικη, αλλά πραγματικά η γεύση της είναι το κάτι άλλο....!!! Θα σας αποζημιώσει σίγουρα!



Μπορείτε να τα βάλετε και σε μίνι σφολιατάκια .για κολατσιό για την δουλειάς σας ή για τα παιδιά στο σχολείο.

Up date: 13/09/2015

Με μεγάλη μου χαρά, ο δημοφιλή σεφ Άκης Πετρετζίκης, δοκίμασε την συνταγή και την δημοσίευσε στο site του εδώ.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια