Μαμά...γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά;

By Ευαγγελία - 11:21 π.μ.


Δεν μπορεί να μην την έχετε κάνει ποτέ αυτή την ερώτηση..ή να μην σας την έχουν κάνει τα παιδιά σας!!


Η απλή απάντηση είναι, από το αίμα του Χριστού πάνω στον Σταυρό, γι'αυτό και τα βάφουμε την Μ. Πέμπτη, εις ανάμνηση του γεγονότος.

Όμως γιατί βάφουμε αυγά εξαρχής;

Το αυγό λοιπόν, συμβολίζει για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, τον σφραγιστό τάφο του Χριστού, σαν το κέλυφος του αυγού, από όπου ανάβλυσε Ζωή με την Ανάσταση Του.

Η βαφή των κόκκινων αυγών, συνδέεται με το κόκκινο χρώμα λόγω του αίματος της θυσίας του Χριστού. Το ξύδι που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές, είναι κατά την παράδοση παρμένο από το ξύδι που ήπιε ο Χριστός κατά την διάρκεια της Σταύρωσης.
Είναι ένα έθιμο που κρατάει αιώνες.
Το τσούγκρισμα ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα και συνοδεύεται πάντα με την στιχομυθία
- Χριστός Ανέστη!
- Αληθώς Ανέστη!
Το σπάσιμο του αυγού και το τσούγκρισμα συμβολίζει την γέννηση. Όπως σπάει το αυγό και βγαίνει κάτι καινούριο, έτσι συμβολίζεται και η νέα ύπαρξη.

Από τα αυγά που βάφουμε ένα, το καλύτερο και το ομορφότερο, μπαίνει στο εικονοστάσι του σπιτιού και το κρατάμε τουλάχιστον για τις 40 μέρες μέχρι να γίνει η απόδοση του Πάσχα. Άλλοι το κρατάνε για ένα χρόνο και το αντικαθιστούν με το επόμενο της Μ. Πέμπτης. Επειδή είναι ευλογημένο δεν χαλάει λέει η παράδοση.
Αυτό που ξέρω και ισχύει γιατί το έχω φάει,είναι να συμβαίνει με το ύψωμα της Μ. Πέμπτης ( το αντίδωρο που είναι τυλιγμένο). Δεν χαλάει και ας περάσει ένας ολόκληρος χρόνος!!


Και τώρα λίγα λόγια για αυτό το υπέροχο χειροποίητο αυγό!

Πρόσφατα πήγε ο κουνιάδος μου στην Πράγα και μου το έφερε. Μου είπε πως υπάρχει μια τεράστια αγορά με πασχαλινά αυγά σε διάφορα σχέδια, χρώματα και μεγέθη.




  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια